Lucka 2 – el

Idag är jag tacksam för att vi har ett överflöd av el.
Det ger mig oerhörda möjligheter i form där kanske ljus och värme är de viktigaste aspekterna. Istället för att behöva sitta med mina böcker framför ett stearinljus eller fotogenlampa när mörkret sänkt sig så har jag möjlighet att kunna läsa i bra belysning när jag vill. När man bor i norra delarna av Sverige är detta verkligen en välsignelse. Elektriciteten ger mig också möjlighet att laga mat utan att behöva göra upp en eld eller att behöva bränna gas.

Elektriciteten gör också att jag kan värma upp vårt hem med element utan att behöva förbränna fossila bränslen. Kort sagt med hjälp av el kan jag äta mig mätt, läsa böcker och slipper frysa, detta utan några större bekymmer. Det är svårt att uppskatta det för mycket. Använd din fantasi och försök tänka bort alla prylar som går på elektricitet och tänk dig ett liv utan dessa!

Samtidigt gör det att jag och du behöver fundera på vilka faror det finns med att inte behöva anpassa oss efter solen. Den naturliga vilan som mörkret ger har vi inte längre. Hur sätter man stopp för sin egen aktivitet? Hur hittar man vilan i alla möjligheter?

William Kamkwambas vindkraftverk
Bild från http://williamkamkwamba.typepad.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör er inga bekymmer, fråga inte: Vad ska vi äta? Vad ska vi dricka? Vad ska vi ta på oss?

Matteusevangeliet 6:31-34

 

Dagens bön:
Gud, vår Far,
du vill att vi skall lita på
att du tar hand om oss varje dag.
Du ser hur vi försöker lägga saker på hög,
för säkerhets skull.
Hjälp oss att tro att du kan ge oss
allt vi behöver.
Lär oss att dela med oss av det du ger.
Vi ber i vår Frälsares Jesu Kristi namn.

– från Evangelieboken i Finland.

Dagens utmaning:
Se detta TED Talk med William Kamkwamba om hur han byggde ett vindkraftverk av skräp och vilken skillnad det gjorde i hans liv och i hans bys liv.