Revolvermannen [uppdaterad]

Finns det något som fascinerar mer än att hitta en teori som förklarar allt. Just nu lyssnar jag på Orthodoxy av G.K. Chesterton. Han skriver i boken att det bara är galningar som kan hitta på teorier som förklarar allt.
Tydligt är att vår planet befolkas av många galningar.
Vi har folk som tror att jorden styrs av reptiler utklädda till människor, vilket i sin tur skulle förklara konstiga bilstörningar i tv-program (bildstörningarna beror på att deras bildförvrängare strular).
Vi har folk som tror att frimurare/illuminati/tempelriddare/etc./etc. tar över världen. Det är därför som Hitler kunde få makten så snabbt och det var därför som Twin tower i USA rasade så snabbt och det var därför Estonia sjönk osv.
[uppdatering]
En annan konspiration är att kristna förföljs i Sverige. I exemplet från Apg29 så handlar det om att en person som tidigare varit pastor i Pingstkyrkan gjort olika former av sexuella övergrepp. Enligt författaren på Apg29 så innebär publiceringen av att en pastor gjort övergrepp en form av att kristna förföljs i Sverige. Vilket i sig är ett märkligt sätt att se på det. Dock är det intressantaste hans svar på kritiken mot det han skrev.
”Du behöver bli frälst, då kan du bedömma saker andligt och rätt!”
Alltså, håller man inte med Christer Åberg så är man inte frälst. Är man inte frälst så förstår man inte saker på rätt sätt. Det är en extremt förenklad verklighetsuppfattning som kanske Chesterton skulle definierat som galenskap.
[/uppdatering]
Som sagt så finns många konspirationer att gräva i.
Men samtidigt finns det vi som är normalstörda som inte tror på att utomjordingar bygger baser på månen (eller nazister för den delen, även om det är en bra film). Det som är så spännande är hur lockande denna teori om allting är även för oss. Jag tänker närmast på boken Revolvermannen som Stephen King har skrivit. Det är en del av en fantasi bokserie som handlar om Revolvermannen Roland som lever i någon sorts post-apokalyptisk värld.
Samtidigt så märker jag hur den knyter ihop och förklarar många av böckerna i Stephen Kings värld. Hela boken och serien blir som en förklaring till allt. Gillar man Stephen King kan man fördjupa sig i detta på Wikipedia.
Sen tänker jag på vetenskapsvärlden där Higgs Boson blivit ett steg i att bygga ihop en teori som går att applicera på allt i universum, ytterligare ett bevis för vår strävan efter att omfatta allt, förstå allt.
Samma sak när man läser om massmördare, miljökatastrofer, terrordåd, etc. Då vill jag förstå. Varför tillåter vi sådana saker att hända? Jag vill ha en teori som förklarar allt. Tyvärr tror jag det inte är så enkelt att förklara såsom att Breivik skulle vara en reptil från yttre rymden.
För att fortsätta på Stephen King temat så är filmen The Stand (Pestens Tid) ett utmärkt exempel på komplexitet i att vara människa.
Filmen börjar med att ett virus sprids på en militär forskningsbas. Personen som vaktar grinden får larmet, men stänger inte grinden direkt, vilket var hans plikt. Istället hämtar han sin familj och flyr. Egentligen ett helt normalt mänskligt beteende att tänka på sina barn i första hand. Han valde att vara kärleksfull, men konsekvensen blir att viruset sprids över jorden och människor dör i drivor. Bara namnet på filmen The Stand kan ge mig rysningar. Översatt till svenska handlar det om att ta ställning. Frågan är om den här stackars grindvakten tagit ställning för eller mot något.
Vet vi idag vad vi ska ta ställning för eller mot? Vem är fienden, finns det en fiende?
Romarbrevets kapitel 12 och verserna 19-21 handlar om hur vi ska behandla våra fiender.
Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Men är din fiende hungrig, ge honom att äta; är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.

Just den sista meningen har fastnat hos mig. Det kanske kan vara en mening du kan bära med dig under dagen.