Lucka 6 – humor

Vad vore livet utan humor? Det vore oerhört tråkigt.
Men humor är något oerhört allvarligt också, det är ett sätt för oss att hantera svåra saker i livet. När humor är som bäst tangerar det alltid svåra frågor och när det är som bäst ska det vara svårt att veta om man ska skratta eller gråta.
Ett exempel kan vara karaktären Thunder i programmet Mammas Nya Kille (MNK). Till det yttre är han en parodi på alla extrema superhjältar, exempelvis kan han montera lös sitt huvud och bowla ned fiender med det. Samtidigt förstår vi att allt detta är en fiktion för att kompensera att han är en frånskild förälder med komplex inför sitt ex nya man. Det är genialt.

Långt innan det var trendigt att bära tatueringar, hade mina föräldrar såna… de bodde till och med i en ”gated community” och low carb, no fat var en daglig diet.  De var dessutom inte de enda…! Judar är ju alltid intresserade av allt som är inne!

Från Jiddischförbundets hemsida

SeinfeldBild av danieljordahl på flickr.com

Dagens bibeltext:
Glatt hjärta ger god hälsa,
modlöshet suger märgen ur benen.
Dagens bön
Gud, du som skapat mig med humor,
hjälp mig att inte balansera glädje och allvar i mitt liv.
Låt din skaparglädje få flöda genom mig.
Låt mig få dela med mig av humor till andra och
gör mig vis så att jag inte förstör.
Amen
Dagens utmaning:
Läs Matteusevangeliet 17:23-24.
Medan du läser den se Jesus framför dig hur han pratar med sina lärjungar. Fantisera att han säger dessa saker med en leende på sina läppar, lite småfnissande. Hur tolkar du texten då? Blir det någon skillnad om Jesus faktiskt sa det med humor jämfört med om han var gravallvarlig?