Carcassonne

Sen jag köpte min iPad för ett par månader sen så har jag testkört en stor mängd olika applikationer. Min tanke var att dela med sig av mina recensioner av dessa.

Min första recension blir av den senaste appen jag köpte, vilken var Carcassonne.
Spelar man brädspel är det troligt att man vid något tillfälle spelat någon version av Carcassonne.
I korthet går det ut på att man ska bygga upp en värld med hjälp av kort. Korten innehåller antingen vägar, stadsdelar eller kloster.

Carcassonne spelplan
Carcassonne spelplan

Man turas om tills korten är slut och sen räknar man samman poäng utifrån antalet städer man byggt, vägar och kloster.
Brädspelsversionen är  ett exempel på hur man gör ett enkelt spel som kombinerar skicklighet med tur och som ständigt är spännande.

Vilka fördelar har man om man köper Carcassonne till iPad istället för brädspelsvarianten?

Portabelt

En naturlig fördel med alla iPad appar är att de är portabla. Även om Carcassonne i originalvariant inte är skrymmande, så är det iallafall enklare att ta med sig sin iPad.

Olika spellägen

Man kan spela lokalt på sin iPad med sina vänner, eller mot datorn. Man kan även koppla upp sig mot internet och spela mot sina vänner eller mot slumpmässiga främlingar. Jag har inte provat något spel med internetkoppling som har fungerat lika smärtfritt. När man spelar med andra kan man även chatta med dem. Om man hoppar ur programmet och kollar mailen eller något annat så kommer det upp en påminnelse när det är ens tur att flytta. Något som är nytt i Carcassonne för iPad är att det finns en typ av patiens.

Statistik

När man avslutat sin match får man upp statistik för matchen och man kan tydligt se på vilka områden man spelat väl och inom vilka områden man fått poängen.

Musik

I bakgrunden spelas soft gitarrmusik. Min första tanke när jag hörde musiken var att jag nog skulle bli galen på den, men istället så är det väldigt avslappnande och avstressande att lyssna på.

Slutsats

Detta är den mest välbyggda app jag provat på iPad och hamnar i samma kategori som Apples egna appar. Man har lyckats göra ett mycket bra spel snäppet bättre och det är en prestation när det gäller Carcassonne. Jag vet inte hur man skulle ha kunnat göra denna app bättre. Priset på 75kr är det enda jag kan anmärka på, men det är tveklöst värt det.
Mitt betyg blir: 5 av 5.

Länk till iTunes.