Lucka 13 – Lucia

Det svenska luciafirandet har som mycket annat sitt ursprung i både kristna och förkristna seder.
Tidigt fanns tanken om att natten den 13 december en speciell natt då paranormala krafter var i farten. Detta blev särskilt betonat då vi i Sverige använda oss av juliansk kalender då 13 december var vinterns längsta natt, vinterns motsvarighet till midsommar. Vidare tänkte man sig att djuren kunde tala då. Lussikäringen som kom på natten var någon sorts demon eller ond makt.
Sen kom luciadagen att bli den dag då julförberedelserna skulle vara klara då. Namnet Lucia kommer från latinets Lux som betyder ljus. Den manliga varianten är Lucius, vilket är förnamnet på en karaktär i Harry Potter (Lucius Malfoy) som är allt annat än ljus.

Ett intressant fakta är att det första dokumenterade firandet med en Lucia som hade ljus i hår så var det en man som var lucia och detta skedde på 1820-talet.

Det kristna firandet av helgonet Lucia kommer från ett helgon som på 300-talet dog martyrdöden den 13:e december. Vill man läsa mer om detta kristna helgon så har det nyligen kommit ut en bok om detta från Veritas förlag.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia och http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/357/1/?item=art_art-s1/641 och http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=728355

Från det allvarliga till det mer humoristiska.
Lucia med Robert Gustafsson