Captain America: The First Avenger

Eureka – jag har upptäckt något nytt i mitt Marveltittande.
Det kan vara så att det inte är någon stor grej och att ALLA andra redan tänkt på det, men jag tycker det är intressant. Vad är det då för fantastisk upptäckt jag har gjort?

*Trumvirvel*

Superhjältarna blir ödmjukare efter varje film.
Vi börjar med Tony Stark aka Iron man. Han personifierar högmod och arrogans och barnslighet. Inget kan stoppa honom – nästan. Intressant är att han enbart är en människa och inte har några övernaturliga krafter.
Hjälte två i vår kavalkad är Bruce Banner, som är en mjukiskille med jeans samtidigt som han är en hård kille med mjukisbyxor. Lite mer ödmjuk framtoning.
Sen har vi Thor som verkligen fått ödmjuka sig efter det att pappa Odin tagit bort all form av övernaturliga krafter.
Nu har vi då kommit till mr. Helylle, Steven Rogers eller Captain America som hans artistnamn är. Han är killen som varit helylle från början till slut – oavsett om han har krafter eller inte.

Captain America av Robert Occhialini på flickr.com
Captain America av Robert Occhialini på flickr.com

Det var en del av min spaning. Den andra delen av min spaning är att jag reflekterar över synen på militären i de olika filmerna.
I Iron man blir militärer och krig en viktig del av storyn, men det blir tydligt att Tony Stark är kritisk till vapenindustrin. Tony Stark är både vapentillverkare (i början) och ett vapen (Iron man). Bruce Banner har många likheter med Tony Stark – även han är forskare och i form av Hulken är han ett vapen. Thor är ett unikum i branschen så han låtsas jag inte om. Captain America är även han ett vapen tillverkad av bland annat Stark industries.
Skillnaden är att han är en naturlig hjälte, kanske på grund av att han inte är en forskare. Finns det en kritik mot vetenskap i detta? Den naturlige hjälten är att föredra framför den alltför intelligente?

Många funderingar väcks av dessa filmer.

För att fokusera mer på Captain America så har den många likheter med övriga Marvel-filmer. Den är gjord för att roa med humor, action och män med breda hakor. En trevlig sak är att de kvinnliga hjältarna är helt klart jämställda med männen på alla fronter, förutom hakbredden möjligtvis.

Filmen handlar alltså om en tunnis som verkligen vill bli soldat för att kriga i andra världskriget. Han har alla möjliga sjukdomar och en fysik som spaghetti (okokt). Till slut får han chansen av en forskare att få nya krafter och det får han med råge. Han blir Captain America – som får i uppdrag att samla in pengar till försvaret. En uppgift som blir honom allt för enahanda – så det blir äventyrsdags. Hade Hulken skrivit detta – vilket i sig vore orimligt så hade han skrivit DUNKARDAGS!

Hulken av Dave Mathis på flickr.com
Hulken av Dave Mathis på flickr.com

 

 

 

 

 

 

 

Se den och dras med i äventyret.