Ignatiansk-inspirerad retreat

Nu under tre dagar kommer jag att vara på en tyst retreat med ignatianskinspirerad stil. Det blir inte en ”riktig” ignatiansk retreat, det skulle jag inte klara av just nu. Det är väldigt skönt att få ta ett par dagar då jag inte ska prestera något, utan bara vara. Det känns extra befriande då jag annars ständigt befinner mig i en värld som vill få mig att köpa saker. Stänger man av alla mediakanaler så slipper man det och kan vara människa istället för konsument.

En intressant sak med Ignatius är att han har blivit så populär i så många olika sammanhang. Det mest spännande sammanhanget är klostret i Kumlafängelset. Läs gärna mer om det i Sydsvenskan. Jag tror att orsaken till hans popularitet är att hans retreatform är grundad i egen erfarenhet och ur ett ärligt sinne. Vidare tror jag att man attraheras av att det talar till fantasin och att den är individualiserad.

Vill man veta mer om Ignatius och kanske själv vara med på en retreat så kan du kontakta Föreningen Kompass som har fokus på detta.

“Få människor anar vad Gud kunde göra av dem, om de utan förbehåll ville överlämna sig åt nådens ledning, om de fick distans till sig själva och helt överlämnade sig åt den gudomlige Mästaren, så att han kunde forma deras själar mellan sina händer”. av Ignatius av Loyola