Studera med barn

Att läsa grekiska
Att läsa grekiska

Den här bilden representerar för mig den typiske studenten. I ett svagt sken tillbringar han dygnets alla timmar med att läsa en bok och skriva anteckningar.

Han är en man och han är ensamstående. Bilden låter kanske antik, lite som grekiska filosofer och deras lärjungar. Ordet för didaktik (läran om lärande) kommer från grekiska och lärdom har värderats högt i den grekiska antiken.

Är verkligheten så vacker som bilden ger sken av?

Både och, det är härligt att få del av ny kunskap och få växa som människa. Men när man som jag har barn blir det genast mer komplicerat. Dels måste man välja mellan barn och studier. Men måste inte alla som jobbar också göra det?
På ett sätt ja, men som student ligger hela ens ekonomi i vågskålen, klarar jag inte kurserna får jag inte pengar från CSN och då är äventyret över. Som anställd har man rätt till föräldraledighet, vård av sjukt barn etc. Men som student måste man bita ihop och kämpa vidare när barnen blir sjuka och jobba in det senare.
Men jag tror att jag är övertygad om att mina barn gör mig till en bättre student och framtida anställd och jag är övertygad om att mina studier gör mig till en bättre pappa så på det stora hela är det roligt att studera.

Särskilt sent på kvällen när familjen sover och jag sitter hopkurad framför nya testamentet på Koine och får fokusera helt på studierna, då njuter jag.