Terrordåd i Orlando [uppdaterad 15 juni]

Jag tänkte inte skriva något om detta hemska dåd i Orlando eftersom jag trodde att alla skulle tycka att detta dåd var en hemsk händelse. När jag senare läste om denna händelse på olika ”kristna” bloggar så var det flera som fördömde offren och inte mördaren. Man fördömde offren och inte mördaren. Läs den meningen igen. Det var offrens fel att det blev dödade. Det handlar inte bara om ärkekonservativa kristna i USA utan om personer i Sverige som haft gott anseende. Vi kan börja med citat från en person med mindre gott anseende.

Guds straff?

Är detta ett Guds straff över de homosexuella på denna gayklubb? Innan du svarar, ska du vara medveten om, att Gud sände inte Jesus för att döma någon till döden. Han sände Jesus för att rädda dem från döden och domen!

Svaret på frågan är alltså: Nej, men om de inte hade gått till denna syndens näste hade ingen blivit skjuten.

Källa: http://www.apg29.nu/index.php?artid=25630

Stanley Sjöberg är en pastor som haft gott anseende i Sverige och skrivit en del kloka saker, men nu faller han in i mönstret av att skuldbelägga offren och att skuldbelägga de kristna för att de varit för mesiga i kampen mot de homosexuella.

Gayrörelsen har nu en politisk makt som måste respekteras. Teologi, juridik, ekonomi och nästan allt styrs av homosexuella värderingar. Fortsätter ”pride-kulturen” att provocera kommer det som hänt i Orlanda att upprepas i stad efter stad, land efter land.

Källa: http://www.stanleys.se

Det här är två exempel på ganska extrema synpunkter, där ansvaret för dåden läggs på offren och deras livsstil. De har inte rätt att leva ut sin homosexualitet för då riskerar de att dödas och det är deras ansvar. Det är en ytterst osvensk och ytterst okristen syn på världen. Enligt Bibeln är vi skapade till Guds avbild med en fri vilja att göra gott eller att göra ont. Det går inte att slänga över det ansvaret på offren. Däremot kan samhällsdebatten påverka hur man själv ser på andra människor. Hade Lasermannen dödat mörkhyade i Sverige om inte Ny Demokrati funnits? Svårt att veta, men samhällsdebatten påverkade honom.

Det som också är tragiskt är hur man bemött Stanley Sjöbergs inlägg. Inte med saklig kritik utan med hat, något som är riktigt illa. Läs själv kommentarerna på hans hemsida.

Vilken roll har då vi kristna i dådet som skedde i Orlando? Inget direkt ansvar för detta dåd eftersom personen i fråga inte definierade sig som kristen och hade ingen speciell inspiration från några kristna.

Vilken roll har då vi kristna i hatet och våldet som sker mot HBTQ-personer?
Ett stort ansvar inte för de direkta handlingar. Men för att stödja den kulturen som möjliggör förtryck, inte minst EFS som är den rörelse jag är anställd av. Vi samarbetar med en väldigt stor kyrka i Etiopien Mekane Yesus-kyrkan som har omkring 8 miljoner medlemmar. De ställer krav på att vi som rörelse inte får bejaka homosexualitet och än mindre samkönade äktenskap för annars bryter de alla relationer med EFS (som de gjort med Svenska Kyrkan).

Enligt en PEW-undersökning menar 97% av befolkningen att samhället inte ska göra homosexualitet lagligt (nu kan man få upp till 15års fängelse). Läs mer på Wikipedia. Att då som kyrka vara mot HBTQ i Etiopien är enkelt, men att vara för HBTQ skulle innebära att man går mot samhället och det är inte så enkelt. Så i detta exempel är jag anställd av en rörelse som direkt stöder ett förtryck av människor i ett samhälle där de är marginaliserade. Det är svårt att smälta. Det är också svårt att vara tyst om det i mötet med etiopier. Det är ännu svårare att vara tyst efter dessa händelser i Orlando.

Det bör tilläggas att mitt eget distrikt bejakar olikheter och vår distriktsföreståndare (läs. chef) skriver så här i frågan.

Jag vill uttrycka att EFS viktigaste uppdrag är att vara en missionsrörelse och på Guds uppdrag vara med att upprätta människor och mötas med evangeliet om Jesus Kristus. Det gör, att jag menar att du och jag ryms som präst och pastor i ett EFS där det är helt ok att ha olika åsikter och att agera utifrån dem i frågan om samkönade äktenskap. För EFS Västerbotten är det jag som har uppdraget att vara arbetsgivarrepresentant och jag vill uppmuntra dig att frimodigt stå i det missionsuppdrag du har och vara Guds Ords tjänare med handling och ord

En annan del av detta är hur vi pratar om manligt och kvinnligt. Hur är en ”riktig” man? I Svd kan man läsa en artikel om IS och maskulinitet. Finns det motsvarigheter i kristna kyrkor angående detta? Det var lite tankar från min kant.