Lucka 17 – Staffan var en stalledräng

Mången ung man och kvinna har sjungit om Staffan som var en stalledräng och vattnade fålar.
Varför sjunger vi om honom på Lucia?
Ursprungligen var Staffan den första martyren som stenades strax efter Jesus död.
Det går att läsa om det i Apostlagärningarna 7:59.

Enligt en tradition såg Sankt Stefan Betlehemsstjärnan och skyndade därefter till Herodes och proklamerade att judarnas nye konung var född. Herodes svarade att det vore lika omöjligt som att den stekta tupp han just hade blivit serverad skulle resa sig upp och gala. Så snart detta var sagt lär tuppen ha gjort just detta, och dessutom i galandet yttrat orden Christus natus est, ”Kristus är född”. På grund av detta lät Herodes stena Staffan.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Staffan_stalledräng

I det medeltida Skandinavien får legenden om Stefanus, eller Staffan som han får heta här, en egen utformning där hästarna spelar en viktig roll. Det är julnatt och Staffan har ridit ut till en källa för att vattna Herodes hästar. Men en häst vägrar att dricka av vattnet. Den har sett avspeglingen av stjärnan i vattnet och stegrar sig förskräckt upp mot natthimlen.

Källa: http://www.historiska.se/historia/manadensforemal/2009/Staffan-var-en-stalledrang/

Bildkälla: http://www.historiska.se/historia/manadensforemal/2009/Staffan-var-en-stalledrang/

Så vårt traditionella staffansfirande är en hopblandning av biblisk texter, legender och roliga upptåg såsom staffansritten. Detta sammanblandade är verkligen något som definierar att vara svensk.