Samkönade äktenskap

Ibland känner jag mig som Luke Skywalker som modigt tar språnget utför en klippa eftersom han tror att han kan landa säkert.
Idag känner jag mig som C3PO som ständigt oroar sig och undrar varför allt är så illa.

C3PO och Luke Skywalker
C3PO och Luke Skywalker

Anledningen är att jag sitter och skriver uppsats i Systematisk teologi. Mitt ämne handlar om samkönade äktenskap och hur olika teologer och andra religiösa personligheter har tänkt omkring två stora ämnen nämligen homosexualitet och äktenskap.

Min oro är att jag nu har insett hur känslig frågan är. Hur jag än försöker tassa omkring i mina filttofflor blir folk arga.
Hur kommer det sig?

Jag tror att det beror att dessa frågor berör så personliga frågor som sexualitet och bibeltolkning faktiskt är. Det är något vi måste komma ihåg så att vi inte skadar varandra.

Det är så vanligt att man i diskussioner slänger sig med, du är en äkta liberalteolog som bejekar samkönade äktenskap. Man lägger till sig med en storvulen röst och  säger: ”Men Jesus sa uttryckligen att äktenskapet är för man och kvinna”.

Personen som blivit kallad liberalteolog blir sårad och svarar med samma mynt och vräker ur sig något om konservativa högkyrkliga homofober. Sen är risken att detta eskalerar ganska stor.

Det jag vill säga är att vårt sätt att hantera frågan är viktigare för mig än vad själva frågan i sig är. Jag kan se många anledningar till att vi ska bejaka samkönade äktenskap men jag kan se många anledningar till att vi inte ska det. Men jag kan INTE se några anledningar till att vi ska börja kalla varandra för okvädesord inom kyrkan oavsett vad vi tycker om den andres ståndpunkt.

Jag vill nog ändå hellre vara C3PO än Luke Skywalker. C3PO är vad som i Star Wars filmerna kallas för protokoll droid, alltså en robot som förstår en mängd olika språk och kan vara den som tolkar och hjälper olika personer att förstå varandra. Försök att vara det du också.