Orkar du inte läsa så här mycket?

Gå en snabbkurs på 4 min på Youtube. Den är i första hand gjord för anställda inom något samfund, men 99% är riktat till oss alla.

Det finns även en Prezi (presentation typ Power Point men mer rörelse) om detta som man kan bläddra igenom hos Prezi

Möta hat med kärlek

Det sätt som vi använder när vi möter människor är präglat av vem vi vill efterlikna. Vill vi efterlikna Jesus får vi lära oss mer om hans uppmaningar till hur vi ska agera.

Jag skickar er som får in bland vargar. Var därför kloka som ormar och oskyldiga som duvor. (Matt 10:16, Bibel 2000)

 

I den texten finns det en grundläggande uppmaning till hur vi ska möta människor oavsett sammanhang. Vi ska helt enkelt använda både hjärta och hjärna. Problemet med all kommunikation är att vi inte vet hur den person vi kommunicerar med förstår det vi säger. I ett vanligt samtal ansikte mot ansikte kan vi med hjälp av kroppsspråk och andra saker förstå att det vi sa inte uppfattades som vi tänkte. I skriftform som många kommunikationsvägar på internet är så är det mycket svårare att förstå hur mottagaren uppfattade det jag sa. Som tur är har vi hjälp av Gud och Anden. På samma sätt som man kan be Gud om hjälp när man samtalar med någon och det känns som att man inte förstår varandra så kan man göra så när man snackar med folk på internet.

Vad innebär det?

Att bemöta människor med respekt och låta dem definiera sig själva. Tvinga inte på dig din bild av dem. ”Men du måste ju vara sverigedemokrat när du tycker så där!”. Det enda det kan leda till är att personen i fråga kanske börjar se sig själv som sverigedemokrat och får än mer extrema åsikter. Samtala utifrån det människorna säger. Ex. ”Det du säger om invandringen stämmer inte för att…”. Har du inga sakliga utan bara känner på ett visst sätt så var ärlig och säg det, ”Jag har inget svar på det du säger men känner att det inte är korrekt”. Är det då en person som överflödar med information så är det också okej att säga: ”Jag har inte tagit del av allt detta så jag kan inte svara på din fråga.”. Det är också viktigt att inse att man inte måste svara på allt på internet.

Someone is wrong on the internet
Det finns alltid en diskussion att ta.

En annan viktig aspekt av att möta hat med kärlek är att det är något kreativt. Min farbror hade en metod när han jobbade på affär. När det kom inte en kund och klagade så sa han bara: ”Jag förstår att det blev fel, men vill du jag ska sjunga en sång för dig?”. Det är ett kreativt sätt att möta aggressivitet. Hitta dina egna vägar att möta det onda med det goda.

Öppna samtal

Ett annat bra sätt att använda sig av internet är just att samtala och möta andra människor. Fördelen med internet är att man kan ta tid att läsa vad andra skrivet och fundera innan man svarar. Man kan också välja att inte svara om man inte har lust.

Crowdsourcing

När man tidigare ville genomföra ett projekt man var intresserad av så krävdes det att personerna man samarbetade med skulle samordnas. Var det många personer så blev detta väldigt tidsödande om man inte bodde på samma ort. Crowdsourcing innebär i praktiken att man hjälps åt för att genomföra en uppgift.

Fribibel

Fribibel är ett bra exempel på båda dessa ovanstående saker. Det började mer som ett skämt att man borde göra en översättning av Bibeln som är fri från copyright. Detta snappades upp på internet och arbetet spreds över Sverige via Twitter.

Arbetet samordnades genom att en wiki användes. En wiki är ett sätt där många personer kan samarbeta med ett projekt, det mest kända exemplet är Wikipedia.

Mackan Andersson berättar i denna sju minuter långa film om hur vi arbetar med Fribibel och våra olika åsikter.
Mackan berättar om Fribibel på Youtube

Goda exempel

Stora delar av innebandysverige har blivit engagerat i Svenska kyrkans fasteinsamling ”Utrota hungern”. Svenska landslagets lagkapten skänker till exempel 100 kr per vinst och utvisning. IBK Dalens ordförande skänker bland annat en femhundring för att damerna blev tabellfyra.

Allt började när Jakob Arvidsson och Johan Flinkfelt, som skriverInnebandybloggen utmanade andra spelare och supportrar att skänka en slant vid varje mål/assist/vinst. Knappt två veckor senare har 185 personer anmält sitt intresse.
Källa: Tidningen Spira Mars 2013

 

Jag tar med just detta exempel för att visa på att vara lärjunge på nätet inte bara handlar om oss geeks, utan om alla som använder nätet. Dessa personer har i första hand innebandy som intresse och det är gott så. Man använder sitt intresse och det man är duktig på för att göra gott. Jakob Arvidsson säger så här:

 Jag jobbar ju i kyrkan, så jag kände till insamlingen och funderade på hur man skulle kunna skänka pengar på ett litet roligare sätt och kombinera det med mitt innebandyspelande.

 

De använde sig av sin kreativitet för att på ett roligt sätt skänka pengar till viktiga ändamål. Gud älskar humor brukar jag tänka för annars skulle han inte skapat kiwifågeln. Humor och glädje är något viktigt, det tar sig förbi alla spärrar och hinder. Det finns många fler exempel på detta, men det viktigaste är inte vad du gör för något, så länge som du gör det med hjärtat på rätta stället.

Moder Theresa sa så här:

Alla kan inte göra stora saker.

Men alla kan göra små saker med stor kärlek.