• DIY

  DIY är en förkortning för Gör Det Själv och förkortas på svenska till GDS, men jag föredrar den engelska förkortningen eftersom den används oftare. När jag tänker på DIY ser jag det som ett syskon till hemslöjdsrörelsen.

  Till vänster en 3D-utskriven vit plastbit som är innanmätet till indikatorn på ett toalettlås. Till höger är samma sak målad och monterad i ett toalettlås. Toalettlåset är i ljus metall med två skruvhål. Den ser ut som en glad gubbe med en röda indikatorn som mun.
  Vad är egentligen skillnaden mellan att själv sticka sina vantar och
  att skriva ut indikatorn till ett toalettlås på en 3D-skrivaren?
  Vad är skillnaden mellan ett stickmönster och en STL-fil
  (filen som 3D-skrivaren använder för utskrifterna)?

  I båda fallen handlar det om att använda sin egen kompetens och kreativitet till att skapa saker man själv vill ha eller behöver. DIY kan också vara ett sätt att visa motstånd mot dagens slit-och-släng samhälle. Istället för att köpa nytt så lagar man det gamla eller så tillverkar man något nytt. Att vara mer fri från konsumtionssamhället ger också en känsla över att ha mer inflytande över sitt eget liv. Det ger också en möjlighet att dela med sig av sin kompetens till andra, så att även de kan skapa på samma sätt. Vill man skriva ut några av de skapelser jag har gjort så finns de på Thingiverse.

  Men det viktigaste är att det är väldigt roligt att skapa och se om det man gjort blir lika bra som man tänkt. Det är också väldigt frustrerande när man tänker fel och måste göra om det. Mina senaste inlägg om DIY kan man se nedan.